Ostrzałki noży The Edge
Ostrzałka autoSHARP
The Edge AutoSHARP to innowacyjna ostrzałka do noży, która automatycznie dostosowuje kąt ostrzenia w zależności od modelu noża. Z ostrzałką AutoSHARP wyostrzysz i wypolerujesz nie tylko noże kuchenne, ale także noże edc, tasaki oraz noże outdoorowe.
Prosta konstrukcja
Osełka ma polimerową konstrukcję, odporną na uszkodzenia mechaniczne oraz warunki atmosferyczne.
Niewielka bryła oraz minimalny ciężar powodują, że pomimo kuchennego przeznaczenia może nam także towarzyszyć na kempingu, polowaniu oraz innej aktywności, podczas której będziemy potrzebować ostrego noża. Ostrzałka ma antypoślizgową podstawę, obustronny chwyt oraz szczelinę ostrzącą.
Automatyczny kąt ostrzenia
W odróżnieniu od klasycznych ostrzałek typu V, w osełce AutoSHARP kąt prętów ostrzących jest zmienny. Taką funkcjonalność uzyskano dzięki zastosowaniu bocznych sprężyn, na których opierają się płytki ścierne z węglika wolframu.
Ostrzałka automatycznie dostosowuje się do kąta krawędzi tnącej, dzięki czemu z jej pomocą możemy ostrzyć różnego rodzaju noże m.in. noże kuchenne, scyzoryki, foldery edc, noże outdoorowe oraz tasaki.
Wielu użytkowników noży nie zna fabrycznego kąta krawędzi tnącej, tutaj z pomocą przychodzi ostrzałka AutoSharp, która rozwiązuje ten problem oraz szybko i łatwo naprawie stępione ostrze.
Z pomocą osełki możemy także ostrzyć noże ząbkowane, które zazwyczaj wymagają stosowania specjalnej ostrzałki.
Ostrzenie i polerowanie
The Edge AutoSHARP to funkcjonalna ostrzałka, która pozwala nie tylko na naprawę i ostrzenie stępionej krawędzi tnącej, ale także na jej wygładzanie (honowanie).
Ostrzenie wstępne odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej (czubkiem skierowanym w dół), przeciągamy nóż do uzyskania ostrości.
Kąt pomiędzy rękojeścią i podłożem ostrzałki powinien wynosić od 15 do 45°. Polerowanie przebiega w podobny sposób, z tą różnicą, że czubek ostrza podczas wygładzania powinien być uniesiony ku górze.
Zalecany kąt pomiędzy ostrzem i podłożem to 15 – 45°. Noże z ząbkowaną krawędzią tnąca należy ostrzyć i polerować równolegle do podłoża (bez odchylania ostrza w dół lub górę).
Symbol |
---|
555000 |
Ostrzałka pointSHARP
The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.
The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.
Główne zalety:
- płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 – 24 °,
- możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
- osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
- 3 strefy ostrzenia,
- funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania,
- lekka wytrzymała konstrukcja,
- łatwość i komfort ostrzenia.
Funkcjonalna konstrukcja
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
- 14°- 20° – noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
- 20 – 22° – noże edc, scyzoryki,
- 22 – 24° – duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Strefy ostrzenia
The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.
Powierzchnie ostrzące:
- ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
- ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
- jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.
Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.
Symbol |
---|
555001 |
Ostrzałka proSHARP
THE EDGE proSHARP 10-30° to diamentowy system ostrzący, który skonstruowano w celu zapewniania pełnej kontroli, wygody, oraz prawidłowego procesu ostrzenia. Ostrzałkę wyposażono w 3 płytki diamentowe, prowadnice z regulacją kąta w zakresie 10-30° oraz stabilną podstawę z przyssawką. Umożliwia ostrzenie noży edc, kuchennych, myśliwskich i survivalowych o najwyższym stopniu hartowania.
Nie tylko dla profesjonalistów
System ostrzący pozwala każdemu z nas ostrzyć noże w sposób precyzyjny, prawidłowy i wydajny. Wystarczy jedynie zapoznać się z instrukcją i zasadą działania systemu oraz wygospodarować nieco wolnego czasu, który poświęcimy na naukę użytkowana. Inwestycja zwróci się w krótkim czasie i sprawi, że system THE EDGE proSHARP 10-30° stanie się jedną ostrzałką, której będziemy używać do ostrzenia wszystkich naszych noży. W odróżnieniu od wymagającej wprawy i doświadczenia metody „ostrzenia z ręki” system gwarantuje utrzymanie właściwego kąta. Dlatego mamy pewność, że ostrzenie przeprowadzimy w sposób prawidłowy i wydajny. Dzięki możliwości wyboru odpowiedniego kąta oraz utrzymywaniu go podczas szlifowania nóż zostaje perfekcyjnie wyostrzony i znacznie dłużej zachowuje właściwości tnące. THE EDGE proSHARP wykorzystuje płytki diamentowe, które ułatwiają i przyspieszają ostrzenie noży z twardej, wysoko hartowanej stali np. CPM-S30V, M390 oraz D2.
Budowa i działanie
System składa się z polimerowej 3 płytek diamentowych, podstawy z przyssawką, ramki z nastawami kątowymi (10-30°) oraz prowadnicy, w której montujemy 1 lub 2 płytki diamentowe. Dzięki zastosowaniu mocnej przyssawki system można solidnie przytwierdzić do blatu lub stołu. Nóż mocujemy w podstawie za pomocą 2 blokowanych płytek zaopatrzonych w gumowe nakładki ochronne. Kolejnym krokiem jest umieszczenie płytki diamentowej (1 lub 2) w sprężynującym uchwycie prowadnicy oraz wybór kąta ostrzenia najlepiej pasującego do typu, oraz przeznaczenia noża. Polimerowa ramka ma 5 fabrycznie zdefiniowanych kątów: 10°, 12°, 20°. 25°, 30°. Zmiany kąta dokonujemy, umieszczając pręt prowadnicy w wycięciu o interesującym nas kącie. Z uwagi na możliwość mocowania w prowadnicy 2 płytek diamentowych jednocześnie, proces szlifowania jest bardziej stabilny i wygodniejszy.
Kąty ostrzenia
Ramka ma 5 kątów ostrzenia przeznaczonych do różnego rodzaju noży:
- 10° – narzędzia do precyzyjnego cięcia,
- 12° – noże do filetowania, noże kuchenne,
- 20°- noże edc, scyzoryki,
- 25° – duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe,
- 30° – noże survivalowe, narzędzia do ciężkiej pracy.
Łatwo i szybko
W zestawie THE EDGE proSHARP 10-30° znajdują się 3 płytki diamentowe, pozwalające na przeprowadzenie najważniejszych czynności związanych z naprawą, ostrzeniem oraz polerowaniem krawędzi tnącej. Stalowe płytki z trwałym nasypem diamentowym zamocowano w polimerowych obudowach. Diament jest twardszy od spieku węglika, dlatego proces ostrzenia jest łatwy i szybki, i nie wymaga stosowaniu wody lub olejku. Podczas ostrzenia płytki nie należy dociskać do ostrza, wystarczy własny ciężar prowadnicy.
Dostępne gradacje:
- Gradacja 240 do naprawy i zmiany profilu krawędzi tnącej,
- gradacja 600 do nadawania ostrości roboczej,
- gradacja 1000 do wygładzania ostrza, oraz szybkiego podostrzania lekko stępionych krawędzi.
Symbol |
---|
555002 |